سناریوهای اقتصاد ایران در سال 1404/ مولوی: دولت باید بازی ذینفعان در اقتصاد را تغییر دهد

یک کارشناس اقتصادی معتقد است حتی اگر تحریم ها هم لغو شود، بدون اصلاحات پایه ای و ریشه ای، اقتصاد ایران در بهترین حالت چیزی مشابه اقتصاد مصر خواهد شد.

به گزارش خبرآنلاین، اقتصاد ایران در حالی پا به سال 1404 گذاشته که با انواع چالش های اقتصادی روبه روست و به باور اقتصاددانان، یک استراتژی اقتصادی اساسی برای حل مشکلات اقتصادی ایران لازم است.

به باور برخی اقتصاددانان، اقتصاد ذینفعانه ایران به شدت مخل توسعه اقتصادی شده است و بر همین اساس، دولت باید برنامه ای برای تغییر اقتصاد ذینفعانه داشته باشد.

براساس تاکید تحلیلگران اقتصادی، تا زمانی که اقتصاد ایران بزرگ تر نشود و رتبه آزادی اقتصادی بهبود پیدا نکند، سلطه ذی نفعان بر اقتصاد کشور ادامه خواهد یافت. به همین دلیل این بازی باید تغییر کند و تا زمانی که اقتصاد بزرگ تر نشود، این بازی عوض نمی شود.»

در همین رابطه پیمان مولوی، کارشناس اقتصاد کلان درباره چشم انداز اقتصاد ایران در سال 1404 به خبرآنلاین می گوید: «در سال جاری ما دیگر نمی توانیم امیدی به رفع مشکلات اقتصادی فقط از طریق پاسخ های اقتصادی داشته باشیم. در واقع من سال 1404 را سالی می دانم که باید از این تصور که پاسخ مشکلات ما با اصلاحات اقتصادی به دست می آید، خارج می شویم.»

وی افزود: «علاوه بر چالش های متعدد اقتصادی و سیاسی که به ایجاد موانعی در مقابل اقتصاد ما منجر شده اند، ما با ذینفعانه تر شدن اقتصادمان مواجه هستیم. خروج از یک اقتصاد ذینفعانه قبل از هر چیز نیازمند بهبود آزادی اقتصادی است. در حال حاضر ایران رتبه 160 از میان 165 کشور را دارد که برای بهبود وضع فعلی لااقل باید این رتبه تا 110 کاهش یابد.»

به باور این عضو انجمن اقتصاددانان، در شرایط فعلی و با توجه به ساختارهای موجود احتمال اصلاحاتی که بتواند رتبه آزادی اقتصادی در کشور را کاهش دهد، بسیار اندک و ناچیز است و افزود: «نکته مهم این است که خروج از وضعیت فعلی به سادگی و سهولت امکان پذیر نیست و باید اقداماتی اساسی انجام شود تا اقتصاد فرصت تنفس داشته باشد.»

مولوی درباره اتفاقات موثری که می تواند به کمک اقتصاد بیاید توضیح داد: «به طور کلی هر وضعیتی که ما را از این وضعیت خارج کند، به سود اقتصاد ملی خواهد بود.»

وی ادامه داد: «وقتی می گویم راه برون رفت از وضع فعلی اقتصادی نیست، به دلیل همین نقش پررنگ تحریم ها یا وضعیت فعلی حکمرانی در کشور است. این وضعیت دگرگون نمی شود مگر اینکه اقداماتی در حوزه سیاسی انجام شود وگرنه اقداماتی که فقط اقتصادی هستند، بحران فعلی را نمی توانند حل کنند.»

او در پاسخ به اینکه چه اقدامی همین امروز می تواند تا حدی از مشکلات بکاهد گفت: «من فکر می کنم دولت می تواند در گام اول تمام بودجه های غیرتوسعه ای و هزینه های زاید را حذف کند و در بودجه تنها هزینه های عمرانی و زیرساختی باقی بماند. با این اقدام به سرعت بخش مهمی از کسری بودجه کاهش خواهد یافت که می تواند تسکینی بر وضع فعلی باشد.»

وی چشم انداز نرخ دلار در 1404 براساس سه سناریو این طور ارزیابی کرد: «اگر تحریم ها نسبت به 1403 افزایش نیابند، نرخ میانگین دلار در 365 روز در همین حدود کنونی خواهد بود.

چنانچه تحریم ها به نحوی اعمال شوند که نیمی از فروش نفت کاهش یابد، ما با میانگین قیمتی کمی بالاتر روبه رو خواهیم شد و اگر تهدیدهای آمریکا مبنی بر کاهش فروش نفت به زیر 300 هزار بشکه در روز عملی شود و 90 درصد از صادرات نفت ما را کم کند، به احتمال زیاد 25 درصد از صادرات غیر نفتی هم کم می شود و به این ترتیب میانگین قیمت دلار نوسانی بیشتر در محدوده بیست هزار تومان را تجربه می کند.»

مولوی درباره اینکه لغو تحریم ها چه تاثیری خواهد داشت، گفت: «در اقتصاد ذینفعانه اگر تحریم ها برداشته شود، باز هم این ذینفعان هستند که بهره مند خواهند شد.

ذی نفعان در همه بخش ها هستند و حداکثر منافع را از اوضاع می برند. تحریم هم اگر برداشته شود و اصلاحات اساسی صورت نگیرد، وضعیتی مشابه مصر پیدا می کنیم. کشوری که تحریم نیست ولی شدیدا ذینفعانه است، پس لغو تحریم یک فرصت تنفس ایجاد می کند اما بهبود وضعیت فعلی نیازمند دگرگون شدن اساسی بسیاری از بخش ها در ایران است.»

تگ ها اخبار برگزیده اقتصاد ایران پیمان مولوی تحریم ها چشم انداز نرخ دلار

نظرات

captcha